Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Car missing at lower rpm badly and randomly revs

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Location
    Pennsylvania
    Country
    United States
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Car missing at lower rpm badly and randomly revs

    So I have a 19 mirage 46k miles. Whenever I start it, it often kills itself, I have to give it a dab of throttle to keep it from stalling and then it idles at 1.5k, sometimes revs up and down from 900-2k and sounds like it's missing on a cylinder. But when throttle is applied it runs fine, and at higher rpm (above 2k) it runs normal.
    I took it to autozone to run a obd2 on it and the following came up.
    P0011 - intake camshaft position timing - over-advanced (bank 1)
    P0016 - 1. Crank/Cam position phase. 2. Crankshaft position sensor phase. 3.camshaft position sensor. 4. Crank/cam position correlation.
    And finally
    C1225 - Deviation between wheel speed.

    Only have check engine light on, and airbag light on.



  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    Atlanta Metro
    Country
    United States
    Posts
    3,405
    Thanks
    35
    Thanked 1,346 Times in 976 Posts
    Hey Rowdy -
    • Did you just buy the car used?
    • Or have you had it from new and know the history?
    • And is the car MT or CVT?


    You are on the right path to come in here and ask. Fummins & Johnny Mullet are going to be your best resources on this.

    Right off hand, I would think you have a sensor issue going on. And the bad sensor is throwing things off.

    Let us know the bullet points above, give is some background.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2020 Mirage ES 1.2 manual: 42.3 mpg (US) ... 18.0 km/L ... 5.6 L/100 km ... 50.8 mpg (Imp)


  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Location
    Pennsylvania
    Country
    United States
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Manual, bought it new, I drive it hard sometimes (cause I'm 12 and wanna go fast), I drive truck so it'll sit for 1-3 weeks at a time. Have not done anything maintenance wise to the engine beside air filter.

  4. #4
    Business Up Front Johnny Mullet's Avatar
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Ashtabula, Ohio
    Country
    United States
    Posts
    687
    Thanks
    54
    Thanked 516 Times in 266 Posts
    Do you know when the last time the oil was changed? Is it the right viscosity? Sounds like something is gummed up or stuck in the MIVEC timing components.

  5. #5
    I'd start by checking out the wiring from the camshaft sensor.Name:  IMG_2264.jpg
Views: 105
Size:  90.9 KBName:  IMG_2265.jpg
Views: 103
Size:  94.4 KBName:  IMG_2260.jpg
Views: 102
Size:  93.8 KB
    Last edited by Fummins; 02-12-2024 at 03:36 PM.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2014 Mirage SE wussie cvt edition. 1.2 automatic: 37.7 mpg (US) ... 16.0 km/L ... 6.2 L/100 km ... 45.3 mpg (Imp)


  6. The Following User Says Thank You to Fummins For This Useful Post:

    inuvik (02-12-2024)

  7. #6
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Location
    Pennsylvania
    Country
    United States
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by Johnny Mullet View Post
    Do you know when the last time the oil was changed? Is it the right viscosity? Sounds like something is gummed up or stuck in the MIVEC timing components.
    I always have pennzoil 0-20 synthetic

  8. #7
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Location
    Pennsylvania
    Country
    United States
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Looks fine, all of the wiring look good

  9. #8
    It usually looks good from the outside. They're infamously known for breaking and corroding wires where the factory ziptied the harness.
    https://mirageforum.com/forum/showth...l=1#post158596

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2014 Mirage SE wussie cvt edition. 1.2 automatic: 37.7 mpg (US) ... 16.0 km/L ... 6.2 L/100 km ... 45.3 mpg (Imp)


  10. The Following User Says Thank You to Fummins For This Useful Post:

    inuvik (02-12-2024)

  11. #9
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Location
    Pennsylvania
    Country
    United States
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by Fummins View Post
    It usually looks good from the outside. They're infamously known for breaking and corroding wires where the factory ziptied the harness.
    https://mirageforum.com/forum/showth...l=1#post158596
    I gotcha, it's weird cause now it's running fine. So it must have bad wiring or something

  12. #10
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2021
    Location
    Pennsylvania
    Country
    United States
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Past 3 days it was running terrible and now it's fine



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •