Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: Engine clatter on startup

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Minnesota
    Country
    United States
    Posts
    82
    Thanks
    1
    Thanked 31 Times in 16 Posts

    Engine clatter on startup

    Hello all. I was wondering if anyone else experiences a little engine clatter on startup until the oil light goes out? Maybe 2 seconds of slightly louder engine noise.



  2. #2
    Senior Member Cobrajet's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Olympia, WA
    Country
    United States
    Posts
    2,830
    Thanks
    1,073
    Thanked 1,587 Times in 964 Posts
    Yeah, mine does that.

  3. #3
    Moderator Eggman's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cleveland, Ohio
    Country
    United States
    Posts
    9,413
    Thanks
    3,862
    Thanked 2,516 Times in 1,907 Posts
    This is one reason why some choose a thicker oil.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Mirage ES 1.2 manual: 49.5 mpg (US) ... 21.0 km/L ... 4.8 L/100 km ... 59.4 mpg (Imp)


  4. #4
    Senior Member Johnny Mullet's Avatar
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Ashtabula, Ohio
    Country
    United States
    Posts
    433
    Thanks
    42
    Thanked 303 Times in 152 Posts
    Mine does it too. Supposed to be normal.
    Check out my latest project........

    Mullet's Skoolie Build

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Wisconsin
    Country
    United States
    Posts
    1,386
    Thanks
    601
    Thanked 439 Times in 298 Posts
    Yup both ours do that. But with a slightly thicker oil it pretty much goes away

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Buffalo
    Country
    United States
    Posts
    165
    Thanks
    91
    Thanked 65 Times in 44 Posts
    I noticed this after switching to K&N oil filters. I'm not sure if it was happening all along and I just started to notice now, but I am going to try some different filters and see if it helps at all. I thought it might be caused by a faulty anti-drainback valve in the oil filter. However if this is happening to everyone I guess I shouldn't be worried?

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Mirage DE 1.2 manual: 42.7 mpg (US) ... 18.1 km/L ... 5.5 L/100 km ... 51.2 mpg (Imp)


  7. #7
    Member
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    Northern Illinois
    Country
    United States
    Posts
    30
    Thanks
    13
    Thanked 23 Times in 9 Posts
    Mine too, always has. Was worse with original 1230A105 filter that had no anti drain back valve (early 2014)
    Interesting to contemplate the effects of the heavier grade oil. Downside is the reduced flow on cold start.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2014 Mirage ES 1.2 manual: 47.7 mpg (US) ... 20.3 km/L ... 4.9 L/100 km ... 57.3 mpg (Imp)


  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Wisconsin
    Country
    United States
    Posts
    1,386
    Thanks
    601
    Thanked 439 Times in 298 Posts
    Quote Originally Posted by WhiteMirage View Post
    Mine too, always has. Was worse with original 1230A105 filter that had no anti drain back valve (early 2014)
    Interesting to contemplate the effects of the heavier grade oil. Downside is the reduced flow on cold start.
    Just run like a 0w-30 then

  9. #9
    Moderator inuvik's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Coos Bay, OR
    Country
    United States
    Posts
    3,276
    Thanks
    2,922
    Thanked 1,259 Times in 917 Posts
    Quote Originally Posted by WhiteMirage View Post
    Mine too, always has. Was worse with original 1230A105 filter that had no anti drain back valve (early 2014)
    Interesting to contemplate the effects of the heavier grade oil. Downside is the reduced flow on cold start.
    I wouldn’t worry too much about flow rates with the 5w30 unless you’re seeing temperatures of colder than zero farenheight or colder. 5w30 has a pour point of like -40F.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Mirage ES 1.2 automatic: 40.4 mpg (US) ... 17.2 km/L ... 5.8 L/100 km ... 48.5 mpg (Imp)


  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    portland, or
    Country
    United States
    Posts
    154
    Thanks
    27
    Thanked 49 Times in 38 Posts
    Mine does it too. Dealer supplied oil and filter every 5K miles. At the rate the car racks up miles (slowly), I'll never need a new one unless mine meets an early demise in an accident.



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •