Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 27 of 27

Thread: And suddenly I need a new engine!?

  1. #21
    Moderator Eggman's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Ohio ☼
    Country
    United States
    Posts
    3,694
    Thanks
    2,451
    Thanked 909 Times in 680 Posts
    Quote Originally Posted by Top_Fuel View Post
    How about an oil analysis at the next oil change?
    Bingo!

    Man we need new Smileys.


        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Mirage ES 1.2 manual: 49.7 mpg (US) ... 21.1 km/L ... 4.7 L/100 km ... 59.7 mpg (Imp)


  2. The Following User Says Thank You to Eggman For This Useful Post:

    Top_Fuel (Yesterday)

  3. #22
    Senior Member palebeachbum's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Florida, USA
    Country
    United States
    Posts
    177
    Thanks
    1
    Thanked 46 Times in 34 Posts
    The above to suggestions are both good ideas. I may do that in the future. The engine still runs extremely well though Once it's fully warmed up.

    maybe you guys can help me understand this since I don't know a lot about how engines operate, but when the ignition is turned on, but the engine not started, is oil primed at the top of the engine So there is some initial lubrication? I might sound like a total idiot asking that, but I figured it's worth asking. Reason I bring it up is, I've tried turning the ignition on and waiting 5 to 10 seconds before actually starting the engine and it seems like there is less clatter on start up. could just be my imagination though.

  4. #23
    Administrator Daox's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Germantown, WI
    Country
    United States
    Posts
    3,529
    Thanks
    1,644
    Thanked 846 Times in 515 Posts
    No, there is no priming done. The engine runs on whatever oil hasn't drained back until the oil pump gets pressure up to those places.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Mirage DE 1.2 manual: 42.1 mpg (US) ... 17.9 km/L ... 5.6 L/100 km ... 50.6 mpg (Imp)


  5. #24
    Moderator inuvik's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Coos Bay, OR
    Country
    United States
    Posts
    1,826
    Thanks
    1,408
    Thanked 620 Times in 450 Posts
    No priming at all. We all have the same issue. I don’t think it’s a contributor to esxcessive wear with many owners having 150k+ without problem. I switched to 5w30 with a Fram Ultra Filter and it’s been virtually eliminated. I’m going to try 5w20 next oil change to see if it changes any.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Mirage ES 1.2 automatic: 40.5 mpg (US) ... 17.2 km/L ... 5.8 L/100 km ... 48.6 mpg (Imp)


  6. #25
    Senior Member palebeachbum's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Florida, USA
    Country
    United States
    Posts
    177
    Thanks
    1
    Thanked 46 Times in 34 Posts
    Thanks for the info, guys. I switched to the Fram filter last oil change. It does seem to help to a degree over the Mitsubishi filter, but unfortunately hasn't completely eliminated the problem. Using that damn Mitsubishi filter, it sounded like the engine was self-destructing at startup in cold weather. As for using thicker oil, if the problem is only at startup on a cold engine, how does 5w30 help over 5w20? They are the same cold viscosity (5w), but thicker at operating temperature.

  7. #26
    Moderator inuvik's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Coos Bay, OR
    Country
    United States
    Posts
    1,826
    Thanks
    1,408
    Thanked 620 Times in 450 Posts
    I was going to switch to 5w20 to see if there were any mpg difference between the two grades.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Mirage ES 1.2 automatic: 40.5 mpg (US) ... 17.2 km/L ... 5.8 L/100 km ... 48.6 mpg (Imp)


  8. #27
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    ab
    Country
    Canada
    Posts
    595
    Garage empty: add car
    Thanks
    224
    Thanked 356 Times in 199 Posts
    I've noticed some cars sound like they have no oil in them right after changing the oil. More than once I actually shut the car off to make sure I didn't forget to put a filter on cause the top end was ticking so bad. When it's cold some are a little noisy when first started for the day. Nothing I would consider excessive though. I still use the Mitsubishi filter and use cheaper 0w20 synth year round. Temps vary from -36c(-33f) to +38C(100F). I haven't personally seen any engine problems with one car over 210k miles and the next highest being 135k Miles(not kms).

    @palmbeachbum do you change your own oil or have a quick lube place do it?



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •